Istra

Srednjovjekovna ljepota Motovuna

Motovun-4

Motovun/Montona, nalazi se u središnjoj Istri. Populacija Motovuna ne prelazi 550 stanovnika, a 192 stanovnika govore talijanski kao materinji jezik. 

Parenzana je uskotračna pruga koja je vodilaod Trsta do Poreča između 1902-1935.

Motovun / Montona je srednjovjekovni gradić koji je nastao na mjestu drevnog grada koji je bio dio Castellier kulture, ali njegovo ime je nepoznato. Nalazi se na brežuljku 270 metara iznad razine mora s kućama razasutim po cijelom brdu. 

U 10. i 11. stoljeću pripadao je biskupu Poreča. Od 1278. godine Motovun je preuzela Venecija te je okružen masivnim zidovima koji su i danas ostali netaknuti, a koriste se kao nogostup s jedinstvenim pogledom na četiri ugla Istre. Sva tri dijela grada povezana su sustavom unutarnjih i vanjskih utvrda s kulama i gradskim vratima. Sadrže elemente romanike, gotike i renesanse, a sagrađene su između 14. i 17. stoljeća. To je tipičan primjer venecijanske kolonijalne arhitekture.

Župna crkva svetog Stjepana (Santo Stefano)

SyrHkd4
Kasno renesansna crkva svetog Stjepana
Stjepana sagrađena je početkom 17. stoljeća prema nacrtima  poznatog mletačkog arhitekta Andrea Palladio (1508-1580). Crkva sadrži nekoliko umjetnina: mramorne statue svetog Stjepana i sv. Lovre Francesca Bonazzo i slika Posljednje večere iz 17 stoljeća iznad oltara, djelo nepoznatog venecijanskog umjetnika. Voda cisterne na trgu ispred crkve datira iz 14. i 15. stoljeća.

Motovunska šuma
Rijeka Mirna teče ispod brda, a na drugoj strani rijeke nalazi se poznata Motovunska šuma, površine oko 10 četvornih kilometara u dolini rijeke Mirne, od koje je 280 ha (690 hektara) posebno zaštićeno. Ovo se područje u potpunosti razlikuje ne samo od obližnjih šuma, već i od  cjelokupnog okolnog krškog područja zbog svojih tartufa (crnih i bijelih). Budući da ova gljiva raste pod zemljom, pronalazi se uz pomoć pos
ebno treniranih pasa. Najčešće stablo u šumi je engleski ili smeđi hrast (Quercus robur). 

Na obroncima brda, raste grožđe poznatih istarskih vina: Teran i vino Malvazija.

Legenda o Velom Joži

Motovun je poznat kao grad Velog Jože, dobrog nježnog diva koji zapravo predstavlja hrvatski narod u Istri. Priču je napisao Vladimir Nazor, jedan od najvažnijih hrvatskih književnika 20. stoljeća. Priča se temelji na lokalnim narodnim pripovijestima kao metafora nacionalne borbe tadašnje manjine Hrvata u Kraljevini Italiji za ravnopravnost s politički dominantnom etničkom njemačkom i talijanskom zajednicom (1900-1914). 

Grad danas
 
Od 1999. godine, u Motovunu se organizira međunarodni Motovunski filmski festival za nezavisne i avangardne filmove iz SAD-a i Europe.

urbana-motovun01