Kuhinja

Mediteranska prehrana

Extra virgin olive oil and balsamic vinegar with mediterranean food ingredients

Mediteranska kuhinja povezuje se s kulturama na Sredozmnom moru. Iako ovo područje obuhvaća široku paletu kultura, povijesne veze u regiji, kao i utjecaj Mediterana na klimu u regiji i gospodarstvu, dovele su do mnogih zajedničkih elemenata u prehrani. 

Različite kuhinje Mediterana razvijale su se kroz tisućljeća, sa značajnim regionalnim promjenama i s uvođenjem novog svijeta namirnica početkom 16. stoljeća. Koncept mediteranske kuhinje, međutim, vrlo je nedavan, a vjerojatno datira iz knjige Eliyabeth David “Book of Mediterranean Food” iz 1950-te.  

Mediteranska prehrana usmjerena je na jednostavno kuhanje i uključuje sve namirnice koje već jedemo, samo u različitim omjerima. Prehrana je na bazi biljaka u prirodi, s velikim naglaskom na voće i povrće, orahe, žitarice, sjemenke, grah i maslinovo ulje. Jaja, mliječni proizvodi, perad i riba konzumiraju se redovito. Meso se jede povremeno te obično u malim količinama za umake, grah i jela od tjestenine.  Rafinirani šećer te brašno i maslac, konzumiraju se rijetko, ako uopće. Mediteranska prehrana obično uključuje umjerenu potrošnju crnog vina. Jedna od ključnih komponenti mediteranske prehrane jest smatranje jela kao društvenog događaja. Obroci se konzumiraju u slobodno vrijeme s obitelji i prijateljima.

Jedna od osnovnih postavki Mediteranske prehrane jest uživanje u hrani i poštivanje objeda.